TBMM (AA) - DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, "Demokratik Sol Parti olarak, 1921 Anayasası'na atıfta bulunarak ulusal birliğimizi tartışmaya açmak isteyenlere, yüz yıllık Cumhuriyet'le hesaplaşma hedefi olanlara, bölücü terör örgütü PKK'nın siyasi uzantılarıyla çıkar birliği yapanlara fırsat vermeyeceğiz." dedi.

Aksakal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 9 günlük bayram tatilinde meydana gelen 6 bin 530 trafik kazasında 75 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin yaralandığını belirterek, trafik kazalarında ve Antalya'daki teleferik kazasında ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Ekonomideki sıkıntılara ve sorunlara dikkati çeken Aksakal, sıkıntıların en hissedilir ve etkili olmaya başladığı sürecin Kovid-19 salgınının pandemi olarak ilan edildiği 11 Mart 2020'den sonra yaşanmaya başladığını hatırlattı.

Önder Aksakal, 30 Ekim 2020'de İzmir, 6 Şubat 2023'te de Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ekonomi ve maliye politikalarını etkilediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyona neden olan bu ve benzeri afetler sonrasında ortaya koymamız gereken mücadele, ortaya çıkan ekonomik sıkıntıların göğüslenmesi sorumluluğu sadece hükümetlerin değil, topyekun siyaset mekanizmasının birlikte aşabileceği olaylardır. Bunun da adresi Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Bugüne kadar tanık olduğumuz kavgacı ve yıkıcı siyasi yaklaşımları bırakmanın zamanı gelmiş ve hatta geçmektedir. İktidarıyla, muhalefetiyle tüm siyasi aktörler her türlü kompleksten arınarak bu sorunu el birliğiyle çözmek zorundadır."

Yeni anayasa çalışmalarına değinerek, darbe anayasasının gölgesinden kurtulma isteğinin değerli olduğunu vurgulayan Aksakal, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu süreçte kuruluş ilkelerimizi ve değerlerimizi tartışmaya açmak ya da açmak isteyenlere sırf siyasi rant elde edebilmek için en azından sessiz kalmak, ülkeye yapılabilecek en büyük kötülük olacaktır. Demokratik Sol Parti olarak, 1921 Anayasası'na atıfta bulunarak ulusal birliğimizi tartışmaya açmak isteyenlere, yüz yıllık Cumhuriyet'le hesaplaşma hedefi olanlara, bölücü terör örgütü PKK'nın siyasi uzantılarıyla çıkar birliği yapanlara fırsat vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Aksakal, Türkiye'nin, İran ve İsrail arasındaki, Gazze katliamlarını ve soykırımını perdelemek üzere planlanmış göstermelik karşılıklı roket atışlarına kanmayacak kadar tecrübeli bir ülke olduğunu belirterek, İsrail'in ve ABD'nin birlikte başlattıkları sürecin, Türkiye üzerindeki ve bölgeye yönelik olası sonuçlarının en ince ayrıntısına kadar irdelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

DSP Genel Başkanı Aksakal, bugün 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 31. yılı olduğunu anımsatarak, Özal'ı rahmetle andığını dile getirdi.