EKONOMİ

Ticaret Bakanı Bolat: Tekstil ve hammaddeleri ihracatında 2023'teki 9,5 milyar dolar seviyesini aşacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve hammaddeleri ihracatında ocak ve şubatta yüzde 6'lık artış olduğunu söyledi.

AA - Bakan Bolat, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Texhibition Fuarı'nın açılışında, tekstil ve hazır giyimin bu topraklardaki ilk sanayi sektörü olduğunu ifade etti.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe yılın ilk 2 ayında ciddi bir iyileşmenin sinyallerinin alındığını dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tekstil ve hammadde ihracatında ocak ve şubatta yüzde 6'lık artış var. İhracatımız 1 milyar 587 milyon dolar oldu ve inşallah 2023 yılındaki 9 milyar 456 milyon dolar seviyesini aşacağız. Konfeksiyon sektöründe azalma trendi de minimuma doğru yaklaştı. Yüzde 4,5'ti. Onlar da ilkbahardan itibaren inşallah baharı görmeye başlayacak ve Avrupa'daki, Amerika'daki talebin de artışıyla beraber konfeksiyonda da rakamları iyileştireceğiz. 2023'te tekstil ve konfeksiyon yaklaşık 33 milyar dolar ihracat yaptılar. Allah sizlerden razı olsun. Bu başarıdan dolayı hükümetimiz adına sizi tebrik ediyoruz. Değerli arkadaşlar biz Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçıların yanındayız. Bütçemizin yüzde 60'ını size tahsis ediyoruz."

İhracatçılara sağlanan destekler

Bolat, tekstil ve konfeksiyon sektörünün "Yeşil Mutabakat"a uyumunun öneminden bahsederek, Avrupa Birliğine ihracat yaparken dezavantajlı duruma düşülmemesi için yeşil dönüşüme uyumun çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu konuda verdikleri destekleri anlatan Bolat, kısa süre önce hayata geçirilen Yeşil Mutabakat'a Uyum Projesi Desteği kapsamında şirketlerce alınan danışmanlık hizmeti giderlerinin 10 milyon liraya kadar Ticaret Bakanlığı tarafından destekleneceğini anlattı.

Bolat, ihracatçılara yönelik kurumlar vergisinde sağlanan avantajlardan ve Türk Eximbank tarafından verilen finansmandan bahsederek, "Eximbank'ın sermayesi 9 ay içinde üçüncü defa artırıldı. Turquality tanıtım projesi desteğinde yaptığımız değişikliklerle tekstil ve hazır giyim ihracatçılarına tanıtım ve marka desteği vereceğiz. Tekstilin merkezi olan deprem bölgesindeki illerimiz için Turquality destek programlarını bir yıl daha uzattık." diye konuştu.

"Türkiye, 2023 yılında 1 trilyon 119 milyar dolar milli gelire ulaştı"

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin tekstil, hazır giyim ve diğer ilgili sektörlerde üretim ve tedarik üssü olmaya devam ettiğini söyledi.

Kovid-19'un tedarik zincirinin önemini ortaya çıkardığını dile getiren Bolat, "(Salgın) Türkiye'nin 2-3 günde tedarik, lojistik yapan ve çok kaliteli ürünler satabilen bir ülke olduğunu gösterdi ve ihracatımıza büyük bir destek ve motivasyon sağlamış oldu." diye konuştu.

Bolat, Türkiye'nin yüzde 4,5 büyümeyle 2023'ü Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ikinci, G20 ülkeleri arasında dördüncü sırada kapattığını kaydederek, Cumhuriyet tarihinde 1 trilyon dolar eşiğinin ilk kez aşıldığını ve 1 trilyon 119 milyar dolarlık milli gelire ulaşıldığını anlattı.

Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin 13 bin 110 dolara yükseldiğini kaydeden Bolat, "Tabii bazıları, seçim de var ya, sürekli kriz edebiyatı, felaket tellallığı yapmaya çalışıyor. İmalat Satın Alma Müdürleri göstergesine göre PMI, şubat ayında 50,2'ye yükseldi. Biliyorsunuz 50 dengedir. 50'nin üstüne çıkınca imalat sanayi gaza basmaya başlamış demektir." ifadelerini kullandı.

Bu göstergenin 8 ay sonra ilk defa 50'nin üstüne çıktığına işaret eden Bolat, şubatta imalat sanayisi kapasite kullanma oranının yüzde 77 olduğunu açıkladı.

Bolat, "Zaten yüzde 78, yüzde 79'u görmek hemen hemen çok zor. Yeni yatırımlar gerektiriyor. Yani imalat sanayisi çalışıyor. Sanayi üretimi aralık ayında 5 aydan sonra ilk defa bir önceki aya göre büyük bir artış gösterdi. Yüzde 2,4 arttı. Yıllık bazda da yüzde 1,6 arttı." diye konuştu.

Bolat, istihdamın 2023 yılında 913 bin kişi arttığını ve 32 milyon 100 bin kişiye ulaştığını belirterek, işsizlik oranının aralıkta yüzde 8,8'e gerilediğini söyledi.

Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 15,5'e gerilediğini, istihdam oranının yine bir rekor oran olan yüzde 53,1'e yükseldiğini dile getiren Bolat, "255,8 milyar dolar mal ihracatıyla yılı kapamıştık." dedi.

Bolat, ithalatta gerileme sağlamayı başardıklarını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 75'e yükseldiğini, dış ticaret açığında iki ayda 13,5 milyar dolar tasarruf sağladıklarını, mayısta 122,5 milyar dolar olan dış ticaret açığının şubatta 93 milyar dolara gerilediğini kaydederek, 9 ayda 29 milyar dolar gerileme sağladıklarını söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye'nin dövize ihtiyacının azaldığını, dış ticaret açığının ve cari işlemler açığını kapatarak bunu başardıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmalarının ardından açılış kurdelesinin kesildiği törene İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ile çok sayıda davetli katıldı.

TİM Başkanı Gültepe: "Hazır giyimde 40, tekstilde 20 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, "Hazır giyimde 40, tekstilde 20 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var." dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Texhibition Fuarı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Valisi Davut Gül, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı.

Burada konuşan TİM Başkanı Gültepe, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye'nin sanayileşmesinde, kalkınmasında, istihdamında ve dışa açılmasında özel bir yeri olduğunu söyledi.

Türkiye'de sanayileşmenin bu iki sektörle başladığını belirten Gültepe, 1980'li yıllarda dışa açılmanın öncülüğünü de yine bu iki sektörün yaptığının altını çizdi.

Gültepe, yıllarca bu iki sektörün ihracatta zirve olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin her iki sektörde de küresel oyuncu olduğunu vurguladı.

Etle tırnak gibi birbirinden ayrı düşünülemeyecek tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 2022 yılının 32 milyar dolara yakın ihracatla kapatıldığını hatırlatan Gültepe, gerek küresel pazarlardaki daralma, gerekse yüksek maliyet artışlarına bağlı olarak rekabetçiliğin kaybedilmesi nedeniyle 2023 ve 2024'ün ilk iki ayında ise sırasıyla yaklaşık 29 milyar dolar ve 4,8 milyar dolarla hedeflerin gerisinde kalındığını belirtti.

Gültepe, bir ay önce İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nın (IFCO) 5'incisini düzenlediklerini, 600’e yakın firmanın katıldığı bu fuarda ziyaretçi rekoru kırdıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Dile kolay, 159 ülkeden 15 bini yabancı, 38 bin 500 ziyaretçi ağırladık. Firmalarımız bir yandan müşterileriyle mevcut ilişkilerini derinleştirirken bir yandan da yeni işbirliklerinin temellerini attılar. Texhibition Fuarı'nın 5'incisine de çok yoğun bir ilgi olduğunu biliyorum. 550’yi aşkın katılımcının yer aldığı fuarımıza 30 bin ziyaretçi bekleniyor. Elbette bu büyük ilginin ihracatımıza pozitif yansımaları olacak.

Yılın ikinci yarısında küresel pazarların canlanmasıyla birlikte hem hazır giyim hem de tekstil ihracatımızda ibre yeniden yukarıya dönecek. Türkiye, tekstil ve hazır giyim üretiminde marka ülke. Kaliteli üretimimizle, hızımızla, sosyal sorumluluk kriterlerimizle ve Avrupa gibi büyük bir pazara yakınlığımızla rakiplerimizden ayrışıyoruz. Bütün bu avantajlarımızın yanı sıra sürdürülebilir üretim ve yeşil dönüşümü de fırsata çevirmek için çalışıyoruz."

Gültepe, hem tekstil, hem de hazır giyim için Yeşil Mutabakat'a uyum için yol haritasını hazırladığını ve uygulama sürecinin başlatıldığını da söyledi.

Hazır giyimde 40, tekstilde 20 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin olduğunu kaydeden Gültepe, "Konjonktürel nedenlerle gecikmeler olabilir ama biz mevcut potansiyelimizle bu hedeflerin çok uzak olmadığını biliyoruz. Evet ihracatta küresel konjonktür önemli. Talebi ve riskleri önceden doğru okuyabilmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Fuar küresel tedarik zincirinin Türkiye’ye akışını kalıcı kılabilmek için büyük bir öneme sahip"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de fuarın küresel tedarik zincirinin Türkiye’ye akışını kalıcı kılabilmek için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Öksüz, tekstil sektörü olarak son 4 yılda Türk tekstil sektörünün küresel ihracattan aldığı payı yüzde 2 seviyelerinden yüzde 3,5'a çıkardıklarının altını çizdi.

2023 yılının yaşanan deprem afetinin etkisi ve küresel talep daralması sebebiyle arzu edildiği gibi geçmediğinin altını çizen Öksüz, şunları kaydetti:

"Bizi nispeten mutlu eden en önemli gelişme ise Türk tekstil sektörünün ihracatı yüzde 10 seviyesinde gerilerken, Avrupa Birliği ve ABD gibi en büyük ihracat pazarlarımızın dünyadan ithalatı yüzde 20 seviyesinde geriledi. Dolayısıyla en büyük pazarlarımızda pazar payımızı korumayı başardık. Bunu da sektörün el birliği ile organize ettiğimiz fuarımıza borçluyuz. Texhibiton İstanbul fuarımız bu yüzden önemli. Fuarımızın niteliğini korumak ve kontrollü büyümek en önemli önceliğimiz. Çünkü fuarımızı uluslararası tekstil fuarlarının takvimine işleterek, dünyanın en prestijli tekstil fuarlarından biri yapmayı hedefliyoruz."