Endonezya’nın Nusa Dua şehrinde gerçekleştirilen 10. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen Parlamenterler Toplantısı'nda, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya önemli açıklamalarda bulundu.

İki gün sürecek olan ve "Ortak Refah İçin Su Konusunda Parlamento Eylemlerinin Harekete Geçirilmesi" temalı Parlamenterler Toplantısı'nın ilk gününün ikinci oturumunda söz alan Karakaya, nüfus artışı ve iklim değişikliklerinin su talebinde kayda değer bir artışa yol açtığını vurguladı. 

Karakaya Su1

TARIMDA SU TASARRUFU İÇİN YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

İnovasyonun, güvenli içme suyuna erişim de dahil olmak üzere yaşam standartlarını iyileştirmenin temel araçları arasında yer aldığını belirten Karakaya, su sektöründeki yeniliklerin çoğu gelişmekte olan ülkelerde yeterince uygulanamadığını ifade etti. Güvenli içme suyu sağlamak için yenilikçi politikalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Karakaya, işbirlikleri ve alışılmışın dışında çözümler keşfetmenin önemine değindi.

"TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTIRILMALI"

Karakaya, su sorunlarına çözüm bulmak için alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirterek, yağmur suyu hasadı, tuzdan arındırma, gri su hasadı, uzaktan algılama ve erken uyarı sistemleri gibi yenilikçi fikirlerin su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

"TARIMDA SU TASARRUFU İÇİN TEKNOLOJİLERİ HIZLANDIRIYORUZ"

Gelişen teknolojilerin suyun korunmasına yönelik büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Karakaya, yenilikçi teknolojilerin maliyetlerinin düşürülmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Bu bağlamda yapay zekanın çok değerli bir fırsat olduğunu vurgulayan Karakaya, Türkiye'nin tarımda su tasarrufu sağlayan teknolojilerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdığını ve bu doğrultuda daha az su tüketen bitkilerin üretimine yönelik modellerin oluşturulduğunu açıkladı.

GAZZE'DE TEMİZ SU İHTİYACI

Konuşmasının sonunda Gazze’de temiz suya dahi erişemeyen çocuk ve kadınların durumuna dikkat çeken Karakaya, suyun önemini ve adil dağılımının gerekliliğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Mevlüt Karakaya'nın açıklamaları, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için yenilikçi çözümler ve işbirliklerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Karakaya Su

MHP'li Karakaya, toplantıda şunları dile getirdi: 

"Nüfustaki sürekli artış, iklim değişiklikleriyle birlikte su talebinde kayda değer bir artışa yol açmaktadır.

İnovasyon, güvenli içme suyuna erişimin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, dünyadaki yaşam standartlarını iyileştirmenin temel araçları arasında yer alıyor.

Ne yazık ki, su sektöründeki yeniliklerin uygulanması; çoğu gelişmekte olan ülkelerde nispeten geride kalmaktadır

Bu nedenle güvenli içme suyu sağlamak için yenilikçi politikalar oluşturmamız gerekiyor. Bunu, ancak kurulacak işbirlikleri ve alışılmışın dışında çözümler keşfederek yapabiliriz.

Alternatif su kaynaklarının geliştirilmesinin yanı sıra suyun korunması konusunda toplumsal farkındalığın artırılması yoluyla su sorunlarına çözüm bulma çabalarımızı da hızlandırmamız gerekiyor.

İlgili stratejiler, su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak için bir dizi yenilikçi fikirleri içermelidir. 

"Yağmur suyu hasadı", "tuzdan arındırma", gri su hasadı", "uzaktan algılama", "erken uyarı sistemleri" bu konudaki birkaç örnektir.

Gelişen teknolojiler ve yenilikler, bu değerli kaynağı korumaya yönelik yaklaşımımızı yeniden tanımlamak için büyük fırsatlar sunmaktadır. 

Yenilikçi teknolojilerin maliyetlerinin düşürülmesi kritik öneme sahiptir. Bu bakımdan "Yapay Zeka" bu çabada çok değerli bir fırsattır. Türkiye’nin, özellikle tarımda su tasarrufu sağlayan teknolojilerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdığını burada ifade etmeliyim. 

Bu doğrultuda su kullanımının azaltılmasına ve daha az su tüketen bitkilerin üretiminin arttırılmasına yönelik modeller oluşturulmakta ve çalışmalar yoğun bir biçimde devam ettirilmektedir. 

Değerli meslektaşlarım! 
Sözlerime son vermeden önce Gazze’de, değil içme suyu; kirli suya dahi ulaşamayan çocuk ve kadınların olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim. Bu da günümüz dünyasında madalyonun öbür yüzüdür.

Teşekkür ederim." 

Karakaya Su2

Editör: Editör3 Kadir