SİYASET

MHP'li Karakaya, "Sürdürülebilir Kalkınma ve Çatışmaların Etkileri" konulu raporun müzakeresinde konuştu.

Özbekistan’ın Başkenti Taşkent'te devam eden PAB 150. Genel Kurulu’nda, Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi'nin "Silahlı Çatışmalar da Dahil Olmak Üzere Çatışmaların Sürdürülebilir Kalkınma Üzerindeki Uzun Süreli Etkilerinin Azaltılması İçin Parlamenter Stratejiler" konulu taslak karara ilişkin önemli müzakereler gerçekleştirildi.

MHP'li Karakaya, "Sürdürülebilir Kalkınma ve Çatışmaların Etkileri" konulu raporun müzakeresinde konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, müzakerelerde söz alarak şunları ifade etti: "Öncelikle, bizi evimizde gibi ağırlayan Özbekistan Parlamentosu’na teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi, çatışmalar, ülkelerin istikrarını tehdit eden, temel altyapıyı zayıflatan ve sistemlerin işleyişini engelleyen kaotik süreçlerdir. Artan çatışmalar ve yükselen jeopolitik gerginlikler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı giderek zorlaştırmakta, kalkınma beklentilerini ve küresel gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Çatışmalar sonucunda yaşanan büyük ölçekli nüfus hareketleri ekonomik büyümeyi olumsuz etkilerken, yoksulluk ve eşitsizlikleri derinleştirmektedir. Bu durum, bazı sürdürülebilir kalkınma hedeflerini doğrudan etkilerken, pek çoğunu da dolaylı yoldan etkileyebilmektedir."
Karakaya, çatışmalar sonrasında ülkelerin ekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, " Çatışma sonrası dönemde ülkeler, güvenliği sağlamak, temel altyapıyı onarmak ve kamu kurumlarını yeniden inşa etmek için çaba sarf etmelidir. Çatışma döneminde kaynakların üretim yerine yıkıma yönelmesi, savaş sonrası dönemde bu kaynakların yeniden kalkınmaya adapte edilmesi gerekmektedir " dedi.

MHP'li Karakaya, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi için geniş bir iyileştirme sürecinin gerektiğini belirterek, " Çatışmadan çıkmış ülkelerin temel ulusal varlıklar üzerinde kontrolü sağlaması, istihdam fırsatları yaratması, yatay eşitsizliklerle mücadele etmesi ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için mekanizmalar inşa etmesi büyük önem taşımaktadır. Parlamentolara ve biz parlamenterlere büyük görevler düşmektedir" şeklinde konuştu.

Karakaya, parlamentoların, tüm gelişmelerin hukuk temelli olmasını sağlayacak yasal çerçeveleri oluşturması gerektiğinin altını çizerek, " Parlamentolar, yeniden yapılanma için altyapı projelerini hayata geçirmeli ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek ekonomik politikalar geliştirilmesinde rol oynamalıdır. Ayrıca, çatışmalara maruz kalmış grupların temel hizmetlere erişimini sağlayacak yasal uygulamaların üretilmesi, sürdürülebilir kalkınmanın devamlılığı için son derece önemlidir" dedi.

Karakaya, sözlerini, "Hep birlikte barışın ve işbirliğinin hakim olduğu bir dünya kurma dileğiyle sonlandırıyor, bu raporun yazım sürecinde emeği geçen raportörlere teşekkürlerimi sunuyorum" diyerek tamamladı.