TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, kamu açığının özellikle son 2 yılda tekrar artma eğilimine girdiğini ve kamu maliyesinin bozulduğunu belirterek, Türkiye'nin ikiz açık sarmalıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde konuşan Usta, çiftçilerin, çalışanların, KOBİ'lerin ve sanayicilerin büyük bir borç yükü altında olduğunu dile getirerek, borçlardaki artışın gelirdeki artıştan daha hızlı olduğunu, kişi başı milli gelirin düştüğünü ve enflasyonun yükseldiğini vurguladı.

Döviz kurunun ise dalgalı, oynak ve belirsiz bir tablo çizdiğini anlatan Usta, "Faizler yükselmektedir. Cari açık hala hatırı sayılır seviyededir. Kamu açıkları özellikle son 2 yılda tekrar bir artma eğilimine girmiştir ve kamu maliyesi bozulmaktadır. Türkiye ikiz açık sarmalıyla karşı karşıya olmak riski içerisindedir. Genel olarak ekonominin kırılganlığında bir artma olduğunu ifade edebiliriz. Rezervlerimizin, kısa vadeli yükümlülüklerimizi karşılamaktan uzak olduğu tespitini yapmamız gerekmektedir. Dünyadaki en kırılgan ekonomiler liginin vazgeçilmez bir üyesi haline geldik." diye konuştu.

Türkiye'nin bir kuşatma altında olduğuna dikkati çeken Usta, böyle bir kuşatma ortamı içerisinde ülkenin önünü açacak, millete ümit verecek politikaları ortaya koymayı milli bir duruş olarak gördüğünü ifade etti.

Ekonomide güven bunalımının ortadan kaldırılması, belirsizliklerin azaltılması ve beklentilerin olumluya çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Usta, sorunların çözümüne yönelik siyasi ve bürokratik iradenin varlığının da gösterilmesi gerektiğini söyledi.

- "Meselelere reformist yaklaşılmalı"

Ekonomiye ilişkin kurumlar arasında ciddi bir koordinasyon eksikliği bulunduğunu savunan Usta, şu değerlendirmede bulundu:

"Devleti yönetenlerin daha dikkatli bir şekilde beyanatlarda bulunması lazım. Çünkü birkaç beyanatın üst üste gelmesi, ekonomide bir belirsizlik ve güvensizlik yaratmaktadır. İktisadın temel ilkelerine ters söylemlerin sıkça tekrarlanması ve kamuoyu önünde tartışılması da ciddi bir tedirginlik yaratmaktadır. Piyasalara elbette teslim olmayalım, ancak piyasalarla restleşmenin de çok fazla anlamı olduğunu düşünmüyorum. Meselelere günübirlik çözümler aramak yerine, reformist olarak yaklaşmak gerekmektedir. Sürekli olarak Türkiye'nin büyük risklerle karşı karşıya olduğunu vurgulamak da Türkiye'ye yatırım yapacak yatırımcılar açısından da bir belirsizlik yaratmaktadır. Sorunları doğru teşhis etmek için doğru, kaliteli veriye ihtiyacımız var."

İyi yönetim ilkelerinin tamamıyla hakim kılınması gerektiğine dikkati çeken Usta, politikaların oluşturulmasında ve uygulanmasında katılımcılığın, politikalardaki kötü uygulamaların kontrol edilmesinde de saydamlığın önemli olduğunu ifade etti.

Usta, kamu özel iş birliği projelerinde ciddi belirsizlikler bulunduğunu ve bu belirsizliklerin piyasalarda çok olumsuz ve kötü fiyatlandığını söyledi.

Kamuda işe alma ve yükseltmede liyakate özen gösterilmesi gerektiğini belirten Usta, hukukun üstünlüğü konusunun da ekonomiyi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.

Kurumlar ve kuralların bir toplumun temeli olduğunu belirten Usta, "Kamu kurumlarını güçlendirmeliyiz, itibarlarını artırmalıyız. Onların itibarlarını artırmak başarı için şarttır. Özellikle planlama, hazine, maliye ve merkez bankacılığı fonksiyonlarının güçlü bir şekilde sürdürülmesi ve güçlü bir koordinasyon gerekmektedir. Merkez Bankası, TÜİK ve BDDK başta olmak üzere düzenleyici otoritelerin fonksiyonel bağımsızlıkları korunmalıdır. Bunlarla ilgili piyasada ciddi endişeler var." dedi.

- "Kurumlar lego değildir"

Kurumların tüm vatandaşları kapsayıcı olmasının, ekonomik gelişme açısından çok önemli olduğunu ve ikisi arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu anlatan Usta, "Kurumlarla sürekli oynamamamız lazım. Kurumlar, lego değildir." diye konuştu.

Ekonominin verimliliğinin düşük olduğunu ifade eden Usta, verimlilik artışı konusunun üzerinde mutlaka durulması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik güvenlik konusunun üzerinde önemle durulmasını isteyen Usta, bunun için ülkenin dış finansman bağımlılığının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, Eylül 2017 itibarıyla önümüzdeki bir yıl içinde ödenmesi gereken 170 milyar dolar dış borcu bulunduğuna dikkati çeken Usta, 40 milyar dolar civarında cari açığın da eklenmesiyle birlikte bir yıl içinde 210 milyar dolar finansman sağlanması gerektiğini aktardı.

Ekonomi genelinde kaynak tahsisinde çarpıklık bulunduğunu savunan Usta, hükümetin, rant vergisiyle ilgili düzenlemeleri de bir an evvel Meclise getirmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

- Orta gelir tuzağı

Orta gelir tuzağına değinen Usta, Türkiye'nin 2004'den itibaren sürekli yüksek orta gelirli ülkeler arasında yer aldığını ve yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçemediğini hatırlattı.

"Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkarılması için mutlak suretle tedbir alınması gerekmektedir." diyen Usta, bunun için eğitime önem verilmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin gelecek 25-30 yılını görecek bir stratejiye ihtiyacın bulunduğunu kaydeden Usta, hazırlıkları süren 11. Kalkınma Planında, uzun vadeli bir stratejinin bulunmasının önemine dikkati çekti.

Usta, 2023 hedeflerinin ise Türkiye açısından ulaşılırlıktan uzak olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için Türk lirasına istikrar kazandırılması gerektiğini belirten Usta, "Teknoloji üretemeyen ve ticarileştiremeyen hiçbir ülke orta gelirden üst gelir grubuna çıkamamıştır. Bunun için de ana sınıfından başlayarak eğitime önem vermemiz lazım." dedi.

Eğitimin kalitesiyle büyüme arasında bir ilişki bulunduğunu aktaran Usta, "Nitelikli evlatlarımızı değerlendirmeyi bilmemiz lazım. Üstün zekalı çocuklarımıza özel eğitim vermemiz lazım. Beyin göçüne engel olunmalı. Aselsan gibi kurumlarımızda çok intihar vakaları var. Aselsan'da 11 yılda 8 kişi intihar etti. Bunun da üzerinde durup parlak zihinlerimizin güvenlikleri anlamında da meselenin üzerinde düşünmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye, kronik yüksek enflasyondan çok ciddi sıkıntı çekti"

Türkiye'nin, kronik yüksek enflasyondan çok ciddi sıkıntı çektiğini belirten Usta, fiyat istikrarı olmadan finansal istikrarın olamayacağını, bu sağlanmadan sürdürülebilir refah artışının sağlanamayacağını vurguladı.

Usta, "Enflasyonla mücadele için para ve maliye politikasının bir miktar daha sıkılaştırılması kaçınılmaz hale gelmiştir." ifadesini kullandı.

İşsizlik oranının yüksek olduğunu da dile getiren Usta, genç işsizlik oranının ise yüzde 20,6 olduğunu hatırlattı.

Genel olarak vergi yüklerinin azaltılmasını isteyen Usta, kalıcı istihdam sağlamayan, verimliliği tartışılır ama maliyeti yüksek İş-Kur programlarının gözden geçirilmesi, müktesep haklar korunarak kıdem tazminatı meselesinin çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin, 1999 yılından itibaren alınan tedbirlerin etkisiyle, kamu maliyesi alanında ciddi bir başarı gösterdiğini vurgulayan Usta, ancak son 2 yılda kamu açıklarında tekrar yüzde 2,7'lik bir bozulma yaşandığını söyledi.

Meclisin bütçe hakkının ihlal edildiğini de savunan Usta, mali disiplinin ise vergi oranları artırılarak değil, harcamalar kısılarak yapılması gerektiğini belirtti.

Vergi adaletinin önemine de işaret eden Usta, sermaye kazançlarının daha fazla vergilendirilmesi konusunun da mutlaka çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Usta, "İç siyasette, dış politikada ve doğru gördüğümüz diğer politikalarda Hükümeti nasıl destekliyorsak, reform ve politika önerilerinde de Hükümeti desteklemeye MHP grubu olarak hazırız. Türk milleti her şeyin en iyisine layıktır. Türkiye'yi daha müreffeh bir ülke yapacak alt yapıya da sahibiz. İyi yönetim, iyi organizasyon Türkiye'nin meselelerini çözecektir." diye konuştu.

Kaynak: aa