SİYASET

MHP Grup Başkanvekili Akçay: ABD'nin Kudüs kararını reddediyor ve kınıyoruz

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Kudüs'ün başkent olarak tanınması kararını reddettiklerini ve kınadıklarını belirterek, "Kudüs, İsrail tarafından işgal edilen bir Filistin toprağıdır. Kudüs'ün statüsü tartışmalarını derinleştirmek bölgede barışı değil, çatışmaları arttıracaktır." dedi.

Akçay, TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, bütçe görüşmelerinin, Türkiye'nin kritik süreçlerden geçtiği bir zamanda yapıldığına işaret etti.

Türkiye Cumhuriyetinin varlığını, geleceğini ve sınırlarını hayati derecede yakından etkileyen ağır tehditlerle karşı karşıya olduğuna değinen Akçay, "Türk milletinin binlerce yıllık varlığı sona erdirilmek isteniyor. Milli kimliğimiz aşındırılarak çok kimlikli bir yapıya dönüştürülmek isteniyor. Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırlarını kendi başkentinden yönetemez hale getirilmek isteniyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yerli ve yabancı işbirlikçiler ile taşeron terör örgütlerinin saldırısı altında olduğuna; güney sınırlarının ötesinde Türkiye'yi çevreleyecek bir terör koridoru oluşturulmak istendiğine dikkati çeken Akçay, "FETÖ ihanetiyle mücadele devam etmektedir. Bu karanlık tabloya tarafsız kalma imkanı yoktur. Kenara çekilip olan biteni izleyerek günü kurtarma çabasında olamazsınız. Türkiye doğrudan hedef haline getirilmişken siyasi çıkar hesapları yapamazsınız. Pensilvanya’dan beslenen, Türk düşmanlarıyla düşüp kalkan, milletimize sömürgecilik dayatması yapanlar vaziyet almışken 'ben' diyemeyiz, kısır siyasi çekişmeler içine giremeyiz." dedi.

-"Bari gölge etmeyin"

Akçay, Türkiye'nin en önemli gündemlerinden birisinin terörle mücadele olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye, terörle mücadelesinde haklıdır, bu mücadele meşrudur. Demokrasi, özgürlük ve insan hakları söylemlerinin ardına saklanarak terörle mücadeleyi sekteye uğratmaya çabalayan bölücü ve yıkıcı çevrelerin gerçek niyetleri gün gibi meydandadır. Hükümetin en önemli görevi bu mücadelede kesin başarıya ulaşmaktır."

Bu süreçte MHP'nin, devletin, hükümetin, kahraman asker ve polisin yanında olduğunu vurgulayan Akçay, "İbretle görüyoruz ki amaç ve niyetleri bulanık bir kısım sözde iş çevresi sözcüleri, ülkemiz üzerinde oyunlar tertipleyen dış güçlerden aldıkları telkinlerle hala çözüm sürecine dönülmesi çağrısı yapmaktadır. Bu garabet ve yanlışlıkta ısrar eden yerli işbirlikçi iş adamı görüntülü bezirganları uyarıyoruz, bugüne kadar milli ve yerli bir duruşunuzu görmedik, bari gölge etmeyin başka ihsan istemez." diye konuştu.

- Ortadoğu'daki gelişmeler

Akçay, ABD ve bazı batılı ülkelerin başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgenin yeni haritasını keyiflerince çizmeye çalıştığını, Sykes Picot'un yeni versiyonlarına giriştiğini belirtti.

Akçay, şu görüşlere yer verdi:

"Perde önünde bizimle müttefik gibi duran ülkeler güneyimizde terör örgütlerinin hamisi, tedarikçisi olmuşlardır. Güney sınırımız boyunca hiçbir illegal örgütün bırakın büyümesini, var olmasına dahi izin veremeyiz. Bunun için hiç vakit kaybetmeden sınır ötesinde terör örgütü PKK/YPG'ye karşı operasyonlar kararlılıkla sürdürülmelidir. Dış politikadaki gelişmelerle terörle mücadeleyi birbirinden ayrı görmeden ülkemizin bekasına yönelik saldırıları bertaraf edecek iradeyi göstermeliyiz.

Öte yandan komşu bölgelerimizde, ata yadigarı, İslam’ın emaneti topraklarda kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır. ABD Başkanı İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıdıklarını açıklamıştır. Bu kararı reddediyor ve kınıyoruz. Kudüs, İsrail tarafından işgal edilen bir Filistin toprağıdır. Kudüs, Filistin'in başkentidir. Kudüs'ün statüsü tartışmalarını derinleştirmek bölgede barışı değil, çatışmaları arttıracaktır. Kudüs'ün kapısına dayanan Siyonist ve Haçlı operasyonu hala işbaşındadır. Bu Haçlı zihniyetine gereken cevap her türlü hukuki ve meşru platformda verilmelidir."

-"Eğitim sistemindeki zafiyetler"

Erkan Akçay, Türkiye'nin, yaşadığı çetin şartlar altında milli savunmasına önem vermesini isteyerek, bir milletin bağımsız, güçlü ve müreffeh bir ülke olarak yaşamasında en önemli etkenlerden birisinin milli savunma gücü olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin de milli eğitim meselesi olduğunu vurgulayan Akçay, "İlkokuldan üniversiteye eğitimin her kademesindeki katılımcılar, öğrenci, öğretmen, akademisyen ve veliler eğitim sistemindeki istikrarsızlıktan ve belirsizlikten şikayetçidir. Milli eğitim sistemindeki istikrarsızlığın derinleşmesi geleceğimizi de tehdit eder hale gelebilir." dedi.

Milli eğitimin, herkesin önyargısız bir şekilde üzerinde düşünmesi gereken bir konu olduğunun altını çizen Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eğitim sistemindeki zafiyetler kabul edilemez bir duruma gelmiştir. Maalesef ilköğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden yükseköğretime geçişler belirsizlik içindedir. Milli eğitimdeki sorunlara geniş bir mutabakatla son vermeliyiz. Atanamayan öğretmenlerden, sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarına, derslik sayısından okullarımızın nitelik ve imkanlarına kadar milli eğitim sorunları geniş bir zeminde ele alınmalıdır."

Akçay, tarımın milli hasılaya olan katkısının yıllar içinde giderek düştüğünü, tarımsal ihracatın tarımsal ithalatı karşılayamaz duruma geldiğini, ekilen biçilen alanlar ile tarımda çalışan sayısının azaldığını, köylerin boşaltıldığını, çiftçinin gelirinin her geçen yıl düştüğünü, borçlarının arttığını söyledi. Akçay, "Türkiye’nin büyük bir kapasiteye sahip olduğu geleceğin anahtar sektörlerinden olan tarımdaki bu tablo, kaygı vericidir. Mazot, gübre, fide, yem, ilaç, elektrik gibi tarımsal girdilerdeki fiyatların yüksek olması çiftçiyi üretimden uzaklaştırmakta, tarımda uluslararası piyasada rekabet şansımız azalmaktadır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıkta dünya sıralamasının üst sıralarında olduğuna değinerek, bu durumun önemli bir arz güvenliği riski taşıdığını aktaran Akçay, enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulmasının temel enerji politikası olması gerektiğini bildirdi.

Akçay, esnaf ve sanatkarların Türkiye ekonomisinin ve Türk toplum yapısının temeli olduğunu belirterek, bu temelin korunarak, güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.