İşaret Taşlarımız: Erol Güngör

1938 yılında Kırşehir’de doğdu 24 Nisan 1983 de vefat etti. 1956 da İstanbul üniversitesi hukuk fakültesine başlayıp daha sonra kaydını edebiyat fakültesi felsefe bölümüne yaptırıp 1961 yılında mezun oldu.

İngilizce, Fransızca , arapca , farsça dillerini bilir tercümelerde yapardı. Kendi okuduğu üniversitede Tecrübi psikoloji kürsüsünde asistan oldu. Daha sonra sosyal psikolojiye yöneldi. Bu alanda önemli eserleri dilimize çevirdi. 1965 de “Kelami yapılarda estetik organizasyon” adlı tezi ile doktor oldu.

1966 da ABD Colorado üniversitesinin daveti üzerine Amerika’ya gidip bu üniversitenin davranış bilimleri enstitüsünde milletler arası bir ekiple ilmi çalışmalar yaptı.

Sosyal psikoloji alanında ders ve seminerler vererek kendini geliştirip “Şahıslar arası ihtilafların çözümünde lisanın rolü “ tezi ile doçent oldu.

Erol Güngör hocamız verdiği dersler ve seminerleri yoğunlaştırarak ilmi yayınları çoğaltıp Türkiye’de “ Sosyal psikoloji” dalını önemli bir saha haline getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin birçok kurumunda özellikle Devlet Planlama, Milli Eğitim ve Kültür bakanlığının komisyon çalışmalarında bulundu.

Erol hocamız 1978 de “Değerler Psikolojisi üzerine araştırmalar “ adlı tezi ile profesör oldu. 1982 yılında Konya Selçuk Üniversitesi’ne rektör olarak atandı.

Erol hocamız geleneğimizi kültür, din ve şahsiyet ile yoğurmuş bunları eserlerine yansıtmıştır. Kendisi yeniliğe açık gelişmeci değişen dünyada neyin ne kadar değişeceğini kültürümüzün genlerini koruyarak sınırları çizmiş milli hasletlerimize bağlı ilim ve fikir adamı olan toplumun karakter mühendisidir.

ESERLERİ:

1- İktisadi gelişmelerin merhaleleri

2- Sosyal Psikoloji

3- Şahıslar arası ihtilafların çözümünde lisanın rolü

4- Değerler psikolojisi üzerine araştırmalar

5- Sosyal meseleler ve aydınlar

6- Türkiye’de misyoner faaliyetleri

7- Kelami sahada estetik yapı organizasyonu

8- Ahlak psikolojisi ve sosyal ahlak

9- İslam tasavvurunun meseleleri

10- Tarih kültür ve milliyetçilik

11- Türk kültürü ve milliyetçilik

12- Kültür değişmesi ve milliyetçilik

13- Tarihte Türkler

14- İslam’

15- İslam’ın bu günkü meseleleri.

Ayrıca orta okullar için Ahlak lise ve yaygın öğretim için psikoloji ders kitabı yazan Erol hocamız Türk Yurdu, Diriliş, Hisar, Yol, Ülkücü Öğretmen, Töre, Türk Edebiyatı, Milli Kültür, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Türk Kültürü, Milli Eğitim Ve Kültür, Konevi, Hamle , Ortadoğu, Millet gibi gazete ve dergilerde yazılar yazmış Türk milliyetçilerinin ideoloji mühendisliğini yaptı.

Erol Güngör hocamızın hayatı boyunca ortaya koymuş olduğu eserleri şöyle bir incelediğimizde günümüzdeki birçok akademisyen, eğitimci, yazar, düşünürün amaç ve mensubiyet şuuru açısından hocamıza örnek alması gerektiğini düşünüyorum. Hocamızın eserlerini sadece bilgi aktarmak amacıyla yazmadığını görürüz. Ondaki önemli fark mensubu olduğu ideolojiyi nasıl beslerim derdiyle hareket edip Türk milliyetçilerinin fikri gelişme bahçelerine neler ekebilirim gayretini görürüz.

Benim öğrencilik yıllarımda akademisyen sayısı günümüzdeki Türk milliyetçisi, ülkücü akademisyenlerin sayısından çok çok az idi, şimdi ise hemen hemen her üniversitede kendisini Türk milliyetçisi, ülkücü olarak ifade eden hoca sayımız çok. Ama maalesef içlerinde, her fırsatta konuştuğunda mangalda kül bırakmayan ama takımcılıktan öteye gitmeyen, üç beş arkadaş gurubuyla yetinip hayatlarını mutluluklarını da aralarındaki eğlence ile yeterli bulan, sadece kendi takım arkadaşlarını düşünen, aristokrat tavırlı ama asla olamayan, liderini, teşkilatını her fırsatta eleştiren, doktrinimizi yetersiz bulan ocakçı gençlerimize tepelerden bakan onlara kol kanat germek onların eksiklerini tamamlamak yerine bildiği ayranı bilmediği yoğurda değişip bunu da ifade ederken böbürlenerek söyleyenleri görüyorum ve çok üzülüyorum. Bu durumun olumlu tavrını sergileyenlerimizde var onlar için yollarına toprak olurum. Bu durumu ifade ederken de numarasız gözlük sundum lütfen uygun olan taksın. Ne kadar olursanız olun suyu kimin değirmenine taşıdığınızın, yaptığınız işle kime hizmet ettiğinizin bilincinde olun Velhasıl Erol GÜNGÖR hocamızı örnek alın.