İşaret Taşlarımız: Bozkurt İlham Gencer

27- 08-1926 da İstanbul’da doğdu. Babası İbrahim Bey Annesi Nihal Hanım dır. Müziğe annesinden aldığı dersler le küçük yaşlarda başlamış liseye başladığında grup kurup konserler vermiştir. Profesyonel olarak ise müzik ile iştigali on sekiz yaşlarındadır.

Mesleğine saygısı ve hassasiyeti ile bilinen İlham Gencer ilk piyanosunu Sabancı ve Koç ailesinin de katıldığı bir müzayedede alır. O vakitte aldığı piyano için verdiği o para ile (30 bin lira) İstanbul’da üç yalı satın alabiliyordu.

1962 yılında Ayten Alpman ile evlenir. 1960 da kendi iş yerlerini açarlar. Birde orkestraları vardır. Çatı adlı mekanlarında Ajda Pekkan ve Emel Sayın’da solistlik yaparlar. Bu iş yeri birçok sanatçının tecrübe edindiği bir yer olmuştur.

İlham Gencer müzik piyasasına “ Bir varmış bir yokmuş” şarkısıyla çıkış yaptı. 1. Boğaziçi Müzik Festivalinde “İstanbul” isimli eseriyle birincilik ödülünü aldı.

İlham Gencer ve eşi Ayten hanıma ait olan “ çatı” o dönemde müziğin teorisinin pratiğe dönüştüğü bir tür özel konservatuar görevini yüklenmiştir. Birçok sanatçının tanınmasına ve kendi üsluplarının oluşmasına atölye çalışması gibi bir yer olmuştur. Bu mekanda sahne alan bazı sanatçılar: Ayten Alpman, Ajda Pekkan, Cem Karaca, Barış Manço, Emel Sayın, Metin Ersoy, Füsun Önal, Fikret Kızılok gibilerini sayabiliriz.

Sanatçımız yakın zamanda Osman İlham olan ismini mahkeme kararı ile BOZKURT İlham olarak değiştirmiştir. Kendisini sıkı bir Türk milliyetçisi olarak tanımlar. 3 Mayıs Milliyetçiler Gününe armağan olsun diye de bir plak yapar. Hep dillerimizde olan iki şarkısını hatırlatmak istiyorum:

Bozkurtların başbuğları

Kükreyince söğütte

Soluk yapraklar uçuşur

Dökülür her nefeste

*

Atalardan bize kalan

Emanettir bu vatan

Bastığın yerleri tanı

Altında TÜRK’TÜR yatan

*

Canımızdır kanımızdır

Her şeyimiz bu vatan

Susuz kalsa torağımız

Sularız kanımızla.

*

Şehit bozkurt rahat uyu

Sen ölmedin ölmezsin

İntikamın alınacak

Bozkurtlar etti yemin.

Dillerden düşürmediğimiz diğer şarkısı ise ozanların atışması esnasında ortaya çıkan bir eser atışmada aşık Reyhani var aşık Firkati ve aşık Abdülvahhap Kocaman var. Sözleri bu aşıklarımıza ait olan şarkı “Hakikat Bağı”dır ve bestecisi İham Gencer’dir.

Son olarak bilinmesini istediğim bir diğer husus ise, Bozkurt İlham Gencer rahmetli başbuğumuza uzun yıllar sanat danışmanlığı yapmıştır.