EĞİTİM GENÇLİK

Bu üniversiteyi bitiren öğrenci işsiz kalmıyor

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin 2 yıl içerisinde istihdam oranı yüzde 80 civarında. Bazı programlarda pilotaj ve bilgisayar mühendisliği gibi yüzde 100 dolaylarında. Her mezun olan öğrencimiz kısa sürede iş bulabilmekte" dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin 2 yıl içerisinde istihdam oranı yüzde 80 civarında. Bazı programlarda pilotaj ve bilgisayar mühendisliği gibi yüzde 100 dolaylarında. Her mezun olan öğrencimiz kısa sürede iş bulabilmekte" dedi.

Üniversite hayallerine kavuşmak isteyen öğrencilerin tercihlerde son günü. Öğrenciler hayallerindeki bölümlere yerleşmek için bugün tercihlerini bitirecek. Eskişehir Teknik Üniversitesinde bulunan bölümler ise öğrencilerin hayali. Özellikle havacılık sektörünün kalbi durumunda olan üniversitede bulunan bölümlerden mezun olan öğrenciler kısa sürede iş imkanına sahip oluyor.

Tercihin son gününde üniversite hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, öğrencileri üniversitelerine beklediklerini söyledi.

“4 lisans 3 önlisans olmak üzere 7 bölümümüz yeni açılıyor”

Üniversite hakkında bilgi veren Prof.Dr. Özcan, “Eskişehir Teknik Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesinden ayrılarak kurulmuştur. Bünyemizde 6 tane fakültemiz bulunmakta; Fen Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi. Bunun yanında 3 tane Meslek Yüksekokulumuz bulunmakta; Porsuk Meslek Yüksekokulu, Ulaştırma Meslek Yüksekokulu ve son olarak bu yıl kurulan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu. Onun dışında 3 tane de enstitümüz bulunmakta; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ve Ulaştırma Bilimleri Enstitüsü. Ayrıca 7 tane de araştırma merkezimiz bulunuyor. Üniversitemizin şu anda 15 bine yakın öğrencisi var. Bunun 3 bin civarı lisansüstünde, kalanı da lisans ve önlisans öğrencileri. Üniversitemizde çok yeni ülkemizin geleceğine yön verecek programlar açılıyor. Bunlardan bir tanesi Uçak Mühendisliği, yüzde 100 İngilizce olarak açılıyor ve 20 öğrenci alacağız, YKS kılavuzunda yer alıyor. Aynı şekilde ikinci olarak da Havacılık ve Uzay Mühendisliği, yüzde 100 ingilizce olarak açılıyor ve buraya da 20 öğrenci alacağız. Kampüsümüzün yakınında 2 bin 500 kapasiteli erkek öğrenci yurdu var. Bin 500 kapasiteli kadın öğrenci yurdumuz da yapılmak üzere, 1 yıla kadar açılacak. Bu yurt, kampüsümüze 600 metre yürüme mesafesinde” dedi.

“Öğrencilerimiz kısa sürede istihdam ediliyor”

Üniversiteden mezun olan öğrencilerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını ifade eden Prof.Dr. Özcan, şunları söyledi:

“Bir teknik üniversite olarak sektörle iç içe çalışıyoruz, özellikle akademi programlarında üniversite-sektör işbirliği çerçevesinde protokoller yaptık. Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimizin 2 yıl içerisinde istihdam oranı yüzde 80 civarında. Bazı programlarda pilotaj ve bilgisayar mühendisliği gibi yüzde 100 dolaylarında. Mezun olan her öğrencimiz kısa sürede iş bulabilmekte.”

“TÜBİTAK’la her zaman işbirliği içerisinde olacağız”

Üniversitede yapılan projeler hakkında da konuşan Rektör Prof. Dr. Özcan, şunları söyledi:

“TÜBİTAK tarafından her yıl girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi hazırlanmakta. En son veriler 2022 yılına ait. Bu verilere göre Üniversitemiz 50’nin üzerinde öğretim üyesi olan 192 üniversite arasında 22’nci sırada yer almaktadır. Ayrıca TÜBİTAK 2242 üniversite öğrencileri araştırma projeleri kapsamında her yıl finale kalan ve dereceye giren öğrenci projelerimiz bulunmakta. Bunun yanında üniversitemiz kurulduğu günden bugüne bütün TEKNOFEST yarışmalarına katıldı, çok ciddi başarılar elde etti. Savaşan İHA’larda Samsun’da iki yıl önce birincilik elde etti. Geçen yıl İstanbul’daki yarışlarda ikincilik elde etti iki takımımız. Geçen yıl Ankara, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST yarışmalarının tamamına katıldık. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak her zaman katılmaya devam edeceğiz.”

“Öğretim üyelerimiz dünyanın en etkili bilim insanları listesinde”

Akademik kadroya da değinen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, “Üniversitemizin akademik kadrosu oldukça yetkin ve deneyimli öğretim elemanlarından oluşmakta. Stanford Üniversitesi tarafından nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi ve ölçütler kullanılarak hazırlanan ve Elsevier dergisinin 2023 yılında yayınlanan farklı disiplinlerde dünyadaki 7 milyon bilim insanının arasından ilk %2’lik dilime giren dünyanın en etkin bilim insanları listesinde öğretim üyelerimiz de yer almıştır. 22 bilimsel alan ve 174 alt alanda 2 kategoride verilen listede Üniversitemizden kariyer boyu etki kategorisinde 15, yıllık etki kategorisinde 15 öğretim elemanı yer almıştır” diye konuştu.