DÜNYA

BM: Kızıldeniz'deki tankerdeki petrolün tahliye operasyonu için 25 milyon dolara daha ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Koordinatörü David Gressly Kızıldeniz'de büyük bir çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıyan "Safir" tankerindeki petrolün tahliye operasyonu için 25 milyon dolara daha ihtiyaç olduğunu duyurdu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Koordinatörü David Gressly Kızıldeniz'de büyük bir çevre felaketine yol açma tehlikesi taşıyan "Safir" tankerindeki petrolün tahliye operasyonu için 25 milyon dolara daha ihtiyaç olduğunu duyurdu.

Gressly, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Yemen oturumunda üye ülkelere operasyon hakkında bilgi verdi.

Tankerdeki petrol tahliyesinin "kabul edilebilir bir risk" düzeyiyle gerçekleşebileceğine işaret eden Gressly, tankerin sabitlendiğini aktardı.

Gressly, BM ve ortaklarının Hudeyde'de bir "kriz yönetimi" ekibi oluşturduğu aktardı.

Yemenli yetkililerin de tahliye için bugün onay verdiğini belirten Gressly, operasyon için mevcut bütçenin 143 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Gressly, "BM üye ülkeleri 118 milyon dolar katkı sağladı. Özel sektör ve halktan da 300 bin dolar tedarik edildi ancak operasyonu tamamlamak için ilave 25 milyon dolara ihtiyaç var." diye konuştu.

- "İnsani yardım ihtiyacı sürecek"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya ise Yemen'deki insani yardımlara ilişkin konuştu.

Ülkede yakın gelecekte insani yardım ihtiyaçlarının yüksek olmaya devam edeceğine dikkati çeken Msuya, yaklaşık 21,6 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Msuya, yardıma muhtaç kişiler arasında göçmenler ve sığınmacıların en kırılgan grup olduğuna dikkati çekti.

BM'nin 2023 İnsani Yardım Planı'nın sadece yüzde 29 oranında fonlandığını ifade eden Msuya, bu nedenle bazı yardım faaliyetlerinin zorunlu olarak azaltıldığını belirtti.

- "Müzakereler için kapı açıldı"

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, taraflar arasındaki ateşkesin olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğine dikkati çekerek, çocuklara yönelik ihlallerin bu süreçte yüzde 40 azaldığı bilgisini paylaştı.

Grundberg, önemli gelişmelere olmasına rağmen hala daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini de vurguladı.

"Nispi sakinliğin Yemenli taraflar arasında müzakereler için kapı açtığını" kaydeden Grunberg, müzakerelerin sürdüğünü ancak savaşın sonlandırılması için önemli ilerlemenin şart olduğunu söyledi.

Grundberg, diğer taraftan sahada halen çatışmaların tamamen sonlanmadığını ifade etti.