SİYASET

'81 ile Organize Sanayi Bölgeleri bünyesinde yeni kreşler açacağız'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, ATO Congresium'da, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesinin ikinci oturumunda konuştu.

Hükümetleri döneminde kadınların her alanda daha etkin ve aktif şekilde rol almaları için yaptıkları çalışmaları anlatan Kaya, toplumların yarısını kadınların oluşturduğunu, kadınların üretkenliğinden, birikiminden faydalanmadan sürdürülebilir bir kalkınma elde edilmesinin mümkün olamayacağını belirtti.

Kaya, 2002 yılında iktidara geldiklerinde kadınların desteklenmesi ve daha aktif hale getirilmesi için kararlılıkla çalışmaya başladıklarını söyledi.

Son 15 yılda siyasette, eğitimde, çalışma hayatının içinde, aile hayatında, kadının güçlenmesi yönünde çok önemli işlere imza attıklarını ifade eden Kaya, kadının, annelikle iş arasında sıkışmaması için çok önemli yasal düzenlemeler yaptıklarını aktardı.

Çalışmalara ilişkin bilgi veren Kaya, kadın istihdamını desteklemek için önemli projelere imza attıklarını söyledi.

Bakan Kaya, "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi kapsamında Bakanlığın OSB'lerde kreşler açıldığına işaret ederek, "Önümüzdeki dönemde, bunun müjdesini buradan vereyim, 81 ile Organize Sanayi Bölgeleri bünyesinde yeni kreşler açacağız. OSB olan her bölgede Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığımızla birlikte kreş imkanını zenginleştirmek üzere çok yoğun şekilde çalışıyoruz. İstiyoruz ki kadınlarımız hem işinden kopmasın hem de bebeğini güvenilir ortamda sağlıklı şekilde büyümesini sağlayabilsin." diye konuştu.

"Ar-Ge'ye yapılan yatırımların artması lazım"

Ekonomik anlamda önlerine çok büyük hedefler koyduklarını belirten Kaya, "Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonomisi arasına sokacağız diyoruz. İnşallah bunu başaracağımıza yürekten inanıyorum. Ama önümüzdeki dönemde Ar-Ge'ye yapılan yatırımların artması lazım, teknoloji alanında eğitim alan kadın sayımızın, birey sayımızın artması lazım." dedi.

Kaya, Bakanlığın "Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi"nin bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'de kadın mühendis sayısını yüzde 30'lardan, yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Kadınların istihdam oranının 20015'te yüzde 20,7 olduğunu anımsatan Kaya, bu oranının yüzde 29'lara yükseldiğini söyledi.

Kaya, kadınların 2005'te yüzde 23,3 olan iş gücüne katılım oranının da 2017'de yüzde 34,3'e ulaştığı bilgisini verdi.

Hükümet olarak 2023 hedefinin kadınların iş gücüne katılımı oranını yüzde 41'e çıkartmak olduğunu ve bu hedefin üzerine çıkacaklarına inandığını aktaran Kaya, Türkiye'de kendi hesabına çalışan yüzde 16,5'lik kadın oranını düşük bulduğunu ifade etti.

Kendi hesabına çalışan kadın sayısının geçen yıl 678 bin olduğunu buna bu yıl 122 bin kadın eklendiğine dikkati çeken Kaya, son 1 yıl içinde yüzde 18'lik artış sağlandığına işaret etti.